donderdag 6 februari 2014

Leesverslag Ik ook van jou, Ronald Giphart

Leesverslag Ik ook van jou, Ronald Giphart

Algemeen
Roald Giphart, ik ook van jou
Nijgh & Van Ditmar in Amsterdam5e druk, 1995
181 bladzijdes

Samenvatting
De twee schrijvers Ronald en Edgar Fräser (Fräser) besluiten plotseling op vakantie te gaan naar Frankrijk. Onderweg moet Ronald veel aan zijn verloren liefde Reza denken. Eenmaal aangekomen in de “Dorrrrdogne” huren ze een kano. Ze varen de hele dag en tegen de avond komen ze bij een eilandje waar ze overnachten. Na die overnachting besluiten ze dat ze voortaan alleen nog maar in een hotel slapen (“of in een tent bij twee mooie vrouwen”). Ze geven de tocht de naam: 'Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks', want liefde en geluk is samen seks. Terwijl ze op een kiezelstrandje zitten zien ze twee hele mooie meisjes voorbij varen. Een blond meisje en een donker meisje: "Dit meisje, deze donkere nimf. Ze kijkt me aan en ik haar. Haar ogen naderen (uiteraard in slow motion) de mijne. (...) Ik blijf de negerin aankijken. Zij wendt haar hoofd af en kijkt naar de overkant van de rivier. Een paar seconden zie ik een eeuwigheid haar borsten."(pag. 49) Ze gaan ze achterna, maar verliezen ze uit het oog. Terwijl ze op een brugpijler uit zitten te rusten komen de meisjes weer in zicht. Daarna varen ze samen verder naar de camping van de twee meisjes: Silke en Nadine. De meisjes nodigen hen uit om langs te komen, waar de jongens meteen op ingaan. Ze gaan met zijn vieren uit eten en daarna dansen ze op een dorpsfeest. Ze wandelen in het donker terug naar de camping. Op een open plek in het maïsveld kust Ronald Silke, zacht en teder. Ronald moet denken aan de seksspelletjes met Reza. Even later beleven ze een heftige vrijpartij in een boom, waarbij ze niet te ver gaan, omdat ze bang zijn voor ziektes: "No neujking. We blijven gewoon heel erg volwassen"(pag. 142) De volgende dag blijkt dat Nadine en Fräser ook bezig geweest zijn, maar omdat Fräser spijt heeft van zijn overspel, nemen de vier afscheid. Ze laten de kano voor wat hij is en gaan na de lunch naar huis. Ronald rijdt op weg naar huis, en wanneer Fräser ligt te slapen neemt hij een besluit. Hij keert de auto en gaat terug naar Silke. Hij vindt haar in een discotheek. Ze hebben seks op de dansvloer en op dat moment beseft Ronald dat hij zijn nieuwe liefde heeft gevonden, de eerste na Reza.

Thema en Motieven
Het thema van Ik ook van jou is volgens mij “liefde” De liefde van Ronald en Fräser voor respectievelijk Reza (later natuurlijk Silke) en Samarinde speelt een sleutelrol in het verhaal. Motieven die tot dit thema leiden zijn: De vriendschap tussen Ronald en Fräser. De vele flashbacks waarin Ronald terugdenkt aan zijn relatie met Reza en hoe die tot een einde kwam. In die flashbacks, en ook in het verhaal zelf, komt erg veel seks voor. Want, zoals door Fräser werd opgemerkt: “liefde en geluk is samen seks”. Fräser heeft spijt van het feit dat hij is vreemdgegaan met Nadine, en besluit, uit liefde voor zijn vriendin Samarinde, terug te keren naar Nederland. En zoals op de achterkant van het boek staat beschreven “Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur”.

Hoe gaan de hoofdpersonen met hun problemen om?
Ronald: De relatie tussen Ronald en zijn ex-vriendin Reza is net uitgegaan. Toch blijft zij hem stalken. De vakantie van Ronald en Fraser is eigenlijk een vlucht van Ronald voor Reza. Tijdens deze vakantie wil Ronald het hoofdstuk Reza afsluiten, hij schrijft een boek over haar en vind een nieuwe liefde. Ronald doet dus twee dingen. Hij vlucht weg voor zijn problemen met Reza, maar probeert tijdens deze vlucht een plekje te geven aan zijn tijd met Reza door een boek over haar te schrijven.

Fraser: In het begin heeft fraser eigenlijk een probleemloos leven. Hij heeft zijn vriendin Samarinde, zijn grote geliefde. Hij gaat mee op reis met Ronald omdat hij de vriend van Ronald is. Zijn vriendin blijft thuis. Op reis komen de twee natuurlijk twee mooie meisjes tegen, en hoe kan het ook anders: Fraser gaat vreemd. Hier heeft hij veel spijt van, hij wil niet meer met het meisje praten en vlucht weg naar huis. Fraser vlucht dus weg voor dat ene kleine probleem die hij heeft.

Ik wil dit boek dus tot de stroming van het realisme rekenen. 

De rol van de ruimte
De ruimte speelt min of meer een rol in het verhaal. Het kanoen over de rivier in de Dordogne staat voor vrijheid. Het op vakantie gaan staat voor vrijheid. Het op vakantie gaan naar het romantische frankrijk staat voor de liefde. In de flashbacks gaat Ronald steeds terug naar zijn donkere studentekamertje, waarin hij opgesloten zit in een stad in Nederland met zijn vriendin Reza. Hij is welliswaar heel gelukkig, maar als het uitgaat heeft hij vrijheid nodig en wil hij niet nog langer vastgehouden worden door Reza in zijn kleine kamertje.

Eigen mening
Ik vond dit een erg mooi boek. Ronald Giphart schrijft vlot en het leest dus gemakkelijk. Ook zitten er veel mooie uitspraken in het boek zoals: ‘Ik hou van je, attenoje, dat is toch niet zomaar een zinnetje? Dat is een daad. Een bezegeling, Iets uitendelijks.’ En ‘de grap in mijn leven is dat nooit iets gaat zoals ik denk dat het gaat’ Deze zinnen en nog veel meer heb ik onderstreept om er later nog eens naar terug te kunnen kijken. Ik vond de personages uit het boek erg interessant, neem bijvoorbeeld Reza. Zij was onmogelijk. Als ronald al even naar een programma van meiden in hun bikini’s zat te kijken, vond zij al dat hij haar lelijk vond en niet meer van haar hiels. Ze verdag Ronald vaak van overspel, terwijl zij de enige was die dat deed. Dat er veel seks in het boek voorkomt, maakt het boek voor mij geen taboe. Het is misschien soms in grove bewoordingen geschreven, maar altijd wel humoristisch en met liefde. Het hele boek is eigenlijk humoristisch en liefdevol geschreven, hierdoor was het erg meeslepend en had ik het snel uit. Ronald Giphart noemt dit boek autobiografisch, wie weet is het zo, misschien ook niet. Het is in elk geval een prachtig boek en ik wil zeker meer van Giphart gaan lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten