1) Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Ik vond 'Nooit geschreven brief aan mijn vader." een heel aangrijpend boek. Dat boek heb ik gelezen op aanraden van mijn moeder. Zij had het al een tijdje in de kast staan en vond dat ik het ook maar eens moest lezen. Het is een waargebeurd verhaal en dat merk je ook. De gevoelens en de gebeurtenissen worden heel goed beschreven. Ik werd echt mee getrokken in het verhaal. Ik had het boek dan ook snel uit.
2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen?
Ik vond vooral de lessen waarin we de boeken van voor 1800 hebben gelezen en behandeld heel nuttig. Ik denk dat ik er niet doorheen zou komen als ik het zelf thuis zou moeten doen. Ook vond ik het erg fijn dat we ook filmmateriaal zagen van sommige boeken. Hierdoor onthoud je veel beter fragmenten en verhaallijnen, en begrijp je de achtergrond van het verhaal ook beter.
Ik vond de opdracht van de leesgroep ook heel leuk en interessant. Het hielp echt om er met elkaar over te praten en samen de opdracht te maken. Zo hoor je ook de ervaring en belevenissen van anderen bij hetzelfde verhaal.
3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weerstand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?
Ik ben geen groot fan van literaire boeken lezen. Ik vind de meeste boeken gewoon heel erg saai. Het lezen van de Max Havelaar bijvoorbeeld vond ik echt geen leuke opdracht. Ik vind het een saai boek en ben er ook letterlijk bij in slaap gevallen. Dit komt onder andere omdat ik me totaal niet interesseer in het genre van de Max Havelaar. Maar ook omdat ik vind dat het heel saai is geschreven.
4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.
Ik denk dat ik wel meer open ben gaan staan voor literaire boeken dan eerst. Ik ben nog steeds geen fan, maar ik heb wel meer respect gekregen voor literatuur. Als ik een goed literair boek heb, dat over een interessant onderwerp gaat, kan ik er tegenwoordig wel helemaal in gezogen worden.
Ik heb ook geleerd dat er in literaire boeken vaak een diepere betekenis schuilt. Het draait vooral om de details en de gedachten van de hoofdpersoon. Bij jeugdboeken (die ik natuurlijk las toen ik mijn leesautobiografie schreef) draait het vooral om de gebeurtenissen en de grote lijnen.
5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?
Ik vind dat ik mijn blog in de vierde en de vijfde klas redelijk goed bij heb gehouden. In de zesde had ik er wel meer op kunnen plaatsen. Ook zie ik vooruitgang in mijn leesverslagen. Mijn eerste leesverslag vind ik nogal simpel, maar mijn laatste verslagen vind ik veel beter.
Ik vind alleen de blog nogal onhandig. Ik snap dat het zinvol is om verslagen te maken van boeken die je in de vierde klas leest voor je lijst. Maar ik zie het nut er niet van in dat je ze vanavond voor 00:00 allemaal online moet hebben.
6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?
Ik denk dat de literatuur geen speciale plaats in mijn leven zal krijgen. Ik vind dat literatuur wel belangrijk is voor je algemene kennis, maar het speelt geen rol in mijn leven. Ik vind het wel leuk om af en toe met een goed boek een avondje op de bank te zitten maar het zal geen hobby of iets dergelijks van mij worden.
7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten
Ik adviseer om in de eerste plaats te stoppen met de reacties op elkaars blogs. Ik zie niet in wat daarvan het praktisch nut is. Ook vind ik het belachelijk dat je een lager cijfer krijgt als je niet "goed" hebt gereageerd. Ik vind dat je alleen beoordeeld zou moeten worden op je leesverslag en niet op de reacties die je bij anderen plaatst.
Ook zou ik vaker zo'n groepsopdracht doen. Ik vond het heel prettig om met een groepje hetzelfde boek te lezen. Je kon overleggen en meningen over het boek delen. Hierdoor ben je veel actiever met het boek bezig, waardoor het beter blijft hangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten