Onderwerp:
Het boek is erg meeslepend. Als je eenmaal door de eerste paar hoofdstukken heen bent, ben je benieuwd hoe het afloopt. Doordat het zo gedetailleerd wordt verteld krijg je een goed beeld van de personages en omgevingen uit het boek. Ik vond het daardoor een interessant boek.
Het boek komt geloofwaardig over en is daardoor herkenbaar. Het gaat over dagelijkse problemen en gebeurtenissen.
Gebeurtenissen:
De gevoelens en de gedachten van de hoofdpersoon staan centraal in het boek. De hoofdpersoon droomt veel en zijn gedachten dwalen vaak af naar zijn verleden.
Er zijn een aantal delen waarbij je veel medelijden krijgt met de personages. Zoals bij het stuk over het verleden van zijn neef Krimo.
Personen:
De personen in het verhaal zijn levensecht. Ze maken dingen mee die iedereen in het dagelijks leven mee kan maken.
Je kan je gemakkelijk inleven in de hoofdpersoon omdat de gedachten van de hoofdpersoon zo gedetailleerd worden verteld.
Opbouw:
De flashbacks zijn in het begin wel lastig te lezen. Eenmaal in het midden is het wel vlot leesbaar.
Het verhaal wordt verteld in de ik-persoon. Dat maakt een verhaal makkelijk te lezen.
Taalgebruik:
Alles werd uitgebreid omschreven en daardoor kon je een goed beeld schetsen van de omgeving en personages. De woordkeuze en zinsbouw was gemakkelijk. Soms kwamen er Marokkaanse woorden voor en 'straattaal' werd ook wel eens gebruikt. Verder werden er niet vaak moeilijke woorden gebruikt.
Beknopte verhaalanalyse en beoordeling
Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Verschijningsjaar: 2001
Inhoud:
Na twee jaar niks doen besluit de koffieverslaafde Nordip weer wat met zijn leven te gaan doen. Hij solliciteert voor een stageplek bij het restaurant De Blauwe Gier. Hij werkt als 'sopkop' en hoeft van de baas van het restaurant 'het spel' dus niet te spelen. Het andere keukenpersoneel komt vaak hun hart luchten bij Nordip. Tussen alle schnitzels en de opbloeiende liefdes door, komt ineens de FIOD binnenvallen. Meerman, de baas van De Blauwe Gier, besluit dat Nordip alsnog 'het spel' moet spelen.
Thema:
- Volwassen worden
- Integratie
- Liefde
- Integreren
Personen
- Nordip Doenia is een dromerige, negentien jarige, Marokkaanse jongen en gaat na twee jaar slapen, stage lopen in De Blauwe Gier. Hij is opzoek naar liefde en een doel in zijn leven.
- Krimo is de stille neef van Nordip. Hij is een zanger en is door zijn verwende vrouw het huis uitgezet. Hij heeft heimwee naar zijn geboortedorp.
Historische tijd en ruimte:
Het verhaal begint wanneer Nordip wilt solliciteren voor zijn stage plek en duurt tot het moment dat hij daar weggaat. Dat is ongeveer een tijdsduur van twee jaar. Tussendoor zijn er flashbacks en een deel waarin Nordip verteld over het verleden van Krimo.
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de keuken van De Blauwe Gier, in Opdeinen. Delen van het verhaal spelen zich af in het geboortedorp van Nordip; Tamasint in Marokko.
Titelverklaring
Het Schnitzelparadijs staat voor de keuken van De Blauwe Gier. Nordip verwacht dat De Blauwe Gier het begin is van zijn nieuwe leven.
Verteller:
Ik = Nordip
In het deel over Krimo: personale vertelsituatie, door Nordip.
Genre:
Roman met humoristische stukken.
Spanning:
De verandering van Nordip op het einde.
Stijl:
Erg gedetailleerd verteld met veel humor en ironie.
Waardering in recensies:
De recensies die ik gezien heb waren erg positief.
Het boek is ook verfilmd. De film won Best Screenplay op het Skin City International D-Cinema Festival.
Persoonlijke waardering:
Ik vond het wel een interessant boek. Ik zou het een zeven geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten